Reklama
 
Blog | Alena Gajdůšková

Výzkum, vývoj a inovace jsou naším nejvýznamnějším zdrojem prosperity

Chceme-li dospět ke znalostní společnosti, musí vláda i parlament umět klást otázky nejen Akademii věd ČR, která je největší vědeckou institucí, ale i dalším významným univerzitním i neuniverzitním vědeckým pracovištím tak, aby politické rozhodování vždycky stálo na faktech, argumentech a nejnovějších vědeckých poznatcích a analýzách.

Jinak se civilizační zaostávání ČR bude jen prohlubovat a o vrácení konkurenceschopnosti zemi si můžeme dát nechat jen zdát. To, zřejmě, po našem neustálém opakování pochopila i Nečasova vláda a slíbila navýšení financí pro tuto oblast o jednu a půl miliardy korun. Rusnokova vláda však přes to, že tento závazek ve svém vládním prohlášení převzala, v návrhu rozpočtu nedodržela.
Je to dobrý výzkum, vývoj a inovace, které jsou nutnou podmínkou pro další rozvoj země. Správa oblasti vědy, výzkumu a inovací musí zajistit dobré podmínky pro tvůrčí činnost týmů a vědeckých pracovišť. Je nutné odstranit zbytečné duplicity, zajistit koordinaci práce hledáním synergických efektů. Efektivní využití veřejných financí podle nás má směřovat zejména do třech oblastí – do věd o nás, do strategických oborů a oborů, kde jsou naše výzkumná pracoviště schopna být partnery na evropské nebo i světové úrovni.
Ostatní oblasti nechceme omezovat, ale zde je dobře použitelné dosavadní uplatňování grantových systémů. Průmyslový výzkum pak je především záležitostí firem. Ten budeme podporovat zejména nepřímo daňovými úlevami a podporou spolupráce s veřejnými výzkumnými institucemi včetně spolupráce s univerzitami.
Výzkum, vývoj a inovace a tvořivý potenciál zde, je v ČR zásadním a téměř jediným zdrojem pro náš budoucí rozvoj, pro budoucí prosperitu. Tomu také musí odpovídat společenská podpora věnovaná vědě. Udržení financování vědy na předběžně dohodnuté výši je minimální požadavek.

Reklama