Reklama
 
Blog | Alena Gajdůšková

Ideologické brýle a špatná politická rozhodnutí brzdí Česko.

 

Jednání Sněmu Svazu průmyslu a dopravy bylo jako každoročně velmi zajímavé nejen pro složení jeho účastníků. Prezident Svazu Jaroslav Hanák přednesl zdrcující fakta o výsledcích vládnutí v ČR za posledních pět let: propad v oblasti konkurenceschopnosti, vzdělávání, nárůst korupce. Je škoda, nejen pro všechny politiky, že projev prezidenta Hanáka není veřejně k dispozici.  

 

O závěry odborníků vláda ani ministerstva nestojí

S trochou despektu ke splnění svého apelu vyzval k realizaci Strategie konkurenceschopnosti ČR. Identifikoval základní okruhy, na které je potřeba se zaměřit, aby se Česko opět dostalo na cestu k prosperitě. Těmi základními je kvalita institucí, podpora výzkumu, vývoje a inovací a zlepšení infrastruktury. Dále vyzýval k podpoře exportu a podpoře technického vzdělávání. Musím říci, že mi při celém jednání bylo velmi hořko. Podpora exportu a podpora technického vzdělávání, tedy to o čem mluvil prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který je pokládán za mluvčí českého byznysu, je dlouhodobě náplní sociálně demokratického programu. Osobně jsem v Senátu organizovala množství seminářů a konferencí, absolvovala množství jednání na téma budoucnost vzdělávání v ČR, podpora technického vzdělávání a konkurenceschopnost , potřeby energetiky, podmínky pro rozvoj vědy a další. Závěry odborných skupin a panelů jsme posílali odpovědným ministrům a veřejně prezentovali. Vždy se jednalo o konstruktivní a věcné požadavky či návrhy na konkrétní opatření ve všech těchto oblastech. Upozorňovali jsme na neblahé důsledky zhoubné pro další rozvoj naší země, kterými je fatální absence dlouhodobých cílů a vizí v kontextu mezinárodních souvislostí. Také opomíjení přípravy a kvalifikace lidí, opomíjení vědy, odmítání proexportní politiky. Bez výsledku, bez zájmu, bez diskuze ze strany vlády i ministerstev. S opozicí se zkrátka nemluví a ani se neposlouchá, i kdyby nesla návrh na jehož konci bude funkční perpetuum mobile.

 Hospodářství pomůže jen spolupráce a vzájemný respekt.

Reklama

Bohužel, reprezentace českého byznysu nás však v tomto úsilí nikdy nijak zvlášť nepodpořila z čistě ideologických důvodů. Pravo-levé vidění navzdory faktům, bylo a je (jak vyznělo i z projevu prezidenta Hanáka) podstatnější, než faktické podmínky pro podnikání a prosperitu země a jejich občanů. Pochybuji o tom, že českým podnikatelům jakkoliv pomůže, hospodářská politika státu smrsklá na strach mluvit o dodržování lidských práv, jak lze shrnout (a média to také tak udělala)  projev premiéra Nečase na zahájení strojírenského veletrhu v Brně. Co jim určitě pomůže, nebo pomoci může, je zájem o nápady a řešení, které pocházejí ze sociálně demokratické strany politického spektra. Bohužel je tam zatím většinou nehledají, nevidí, nebo vidět nechtějí. Je dokázáno, že ekonomiky, které nevyužívají pracovní potenciál žen jedou na padesát procent. Mohla bych to parafrázovat – ekonomika, která nevyužívá pracovní potenciál všech, kterým jde o stejnou věc, nejede na plný výkon.

O špatných politických rozhodnutích je potřeba vést diskuzi

Pan prezident Hanák také mluvil o důsledcích špatných rozhodnutí politiků. Na toto téma musíme vést hlubokou diskuzi. Bylo špatným rozhodnutím omezení prostředků do vědy, výzkumu a inovací. Je špatným rozhodnutím hodnocení výsledků s tím související, vedoucí jen ke krátkodobosti a povrchnosti ve vědě. To se dřív nebo později musí projevit v zaostávání české vědy. Byznysmeni volali po podpoře aplikovaného výzkumu. Je třeba se bavit o spolupráci a dělbě práce v této oblasti mezi veřejným sektorem a firmami, o nesmyslném odtržení vzdělávacího sektoru od praxe, stejně tak jako o místě a míře podpory obnovitelných zdrojů. Obávám se, že absolutní odmítnutí obnovitelných zdrojů v České republice, které prezentoval premiér Nečas, je další ze špatných politickým rozhodnutí, které v budoucnu drtivě dopadnou na konkurenceschopnost českého hospodářství. A to je jen špička ledovce. Kultivovaná diskuze, naslouchání a respekt k partnerovi ať je na jakoliv straně politického spektra jsou základní podmínky k prosperitě.