Reklama
 
Blog | Alena Gajdůšková

CERN: Češi hrají první ligu díky spolupráci. Ví to Petr Nečas?

Byla jsem velmi dojatá a hrdá, když jsem od ředitelky mezinárodních vztahů prof. Felicitas Pauss slyšela, jak významnou roli ve dvou z nejvýznamnějších výzkumných projektů Centra hrají čeští vědci, studenti a vědecká pracoviště ať už jsou z Fyzikálního ústavu Akademie věd nebo některé z českých vysokých škol. Pro srovnání - podíl Čechů na výsledcích výzkumu je dvakrát větší než je podíl České republiky na jeho finančním zajištění.

 

Největší urychlovač jaderných částic na světě (obvod urychlovače je 27 km) , který vznikl jen díky spolupráci mnoha zemí a mnoha vědců z celé Evropy a části světa, je impozantním technickým dílem. Totošpičkové vědecké zařízení by nebyl schopen vytvořit ani provozovat žádný stát jednotlivě. (Mimochodem podobné zařízení v USA nedosahuje těchto rozměrů ani výkonu). Tento projekt jasně dokazuje, že věda a společná práce lidi spojuje, boří předsudky a hranice mezi státy i lidmi. Je důkazem, že mezinárodní týmy, spolupráce lidí i zemí má vysokou přidanou hodnotu a je velmi úspěšná.

 Díky české účasti v CERNu můžeme hrát v tomto segmentu vědy první ligu. Máme přístup výsledkům základního výzkumu, k prvotřídní vědě, kde je nastavena škála kvality vědecké práce i kvality vzdělávání, získáváme zkušenost mechanismů řešení velkých otázek v rámci týmů.Naše účast na projektech CERNu má zcela konkrétní výstupy. Dává nám možnost významného zvyšování úrovně našeho výzkumu i na národní úrovni , protože čeští vědci a vědkyně, mají přístup k unikátním výsledkům a objevům Centra. Lidé, kteří mají možnost v mezinárodních týmech spolupracovat, pak přenáší tuto špičkovou zkušenost a metody práce na naše výzkumná pracoviště. Nezanedbatelná je také účast českých firem na budování a rozvoji vlastního technického zařízení urychlovače a Centra, která je v porovnání s ostatními členskými zeměmi třetí nejvýznamnější. To je další velmi dobrá vizitka pro ČR, na kterou můžeme být skutečně hrdí.

 Zkušenost z české účasti v CERNu se dá zobecnit ještě v jiné oblasti – našem chování se na mezinárodní scéně v mezinárodním společenství Evropské unie. Ukazuje, že umíme být velmi efektivní, pokud jsme schopni se konstruktivně zapojit do projektů mezinárodní spolupráce. Potvrzuje, že účast v mezinárodních projektech znásobuje naší sílu danou velikostí. Znásobuje náš vliv a zefektivňuje naše investice. Tato zkušenost by nám měla pomoci i v uvědomění si naší skutečné pozice v EU z pohledu globálního světa, zejména pak v kontextu směřování naší společnosti pod kormidlem současné vlády, která chce do evropské party patřit jen když se jí to hodí a pokud jí to nic nestojí.

Reklama

 Poznámka na závěr. Evropská organizace pro jaderný výzkum v Ženevě je mezinárodní projekt, který vznikl z iniciativy Rady Evropy (RE) v r. 1954 . Členské země RE, ale dnes i mnoho dalších sdružilo síly – finance i mozky k tomu, aby lidstvo dokázalo posunout hranici lidského poznání ve věci, která je zásadní pro řešení naší budoucnosti. Tou je ta nejpřirozenější otázka, kterou si lidstvo klade. Vědci se snaží odpovědět na otázku jak vznikl náš svět, vesmír, co to vlastně je a jak se chová a je složena hmota. Vědci zde zkoumají v několika jednotlivých projektech chování těch nejmenších částic hmoty v situaci, která simuluje stav vesmíru těsně po velkém třesku. Zcela praktickými produkty, které toto úsilí vědců a práce na tomto unikátním zařízení přineslo je dnes už běžné využití webových stránek nebo nové metody léčby rakoviny. Pikantní na celém projektu se mi jeví skutečnost, že vznikl jako politický projekt. Kéž by takových projektů bylo více.