Reklama
 
Blog | Alena Gajdůšková

Je solidarita sprosté slovo?

 

Koncepce „bližního“ je něco, co odvozuji od své křesťanské výchovy. Jsem sociální demokratka a proto se hlásím k principu „solidarity“ a považuji obě slova za velmi příbuzná. Po roce 1989 se u nás nejdříve rozjela společnost směrem k „dravému“ kapitalizmu. Nic proti trhu, ale společnost není složená jen z lidí, kteří svou silou a soutěživostí dosáhnou kýžených úspěchů. Cítím, že slovo solidarita je občas vyslovováno s jakýmsi pejorativním akcentem, jako něco špatného myslím, žýe to není známka dobrého zdraví naší společnosti.

 

K úspěchu je nutná stabilita

Naše společnost musí zohlednit děti, seniory, lidi se zdravotním postižením i další, kteří jsou jakkoliv handicapovaní. To jsou ti, kteří nejsou a nemohou v dané situaci být strůjcem svého štěstí. Pokud má společnost nastavenou záchytnou síť tak, aby nedošlo k vylučování těch či oněch znevýhodněných, stabilizují se i poměry těch úspěšných. Ti pro svůj úspěch potřebují stabilní prostředí, v němž společnost nenaráží na destabilizující problémy s vyloučenými lidmi.

Tím samozřejmě nezpochybňuji potřebu mít v rovnováze i prostředí ve kterém se bude dařit i těm proaktivním, kteří nepotřebují podporu státu. Těchto lidí si velmi vážím a každý, kdo se rozhodne podnikat férovým způsobem má mou úctu. Jen znovu opakuji, že ke spokojené společnosti vede cesta, která se pravici nelíbí, ale jejíž úspěšnost je opakovaně potvrzovaná, a to cesta přes spravedlivé sociální prostředí.

Reklama

 

Česko by mělo být jablkem, nikoliv hruškou

I pro úspěšné, je zkrátka výhodnější, pokud nejsou sociální nůžky otevřené příliš zeširoka. Úspěšná společnost by měla svou sociální strukturou připomínat jablko, nahoře úzký pruh těch, kterým se vede hodně dobře, dole úzký pruh těch, kterým se moc dobře nevede a nejsilnější střední čast, tedy střední třída, o kterou se hodně politiků opírá, ale pro jejíž růst toho pravicové vlády ve skutečnosti moc neudělaly. Českou svou strukturou připomíná spíše hrušku a to není stav, který by společnosti prospíval. Cesta vede přes pomoc těm, kteří ji potřebují,a solidaritu a podporu těch, kteří ji dobře využijí, a kteří by bez ní nemohli rozvinout své schopnosti.

 

Společnost která umí rozdělit své zdroje je úspěšnější

Solidární společnost je úspěšnější, a to i z hlediska hospodářství. Ne nadarmo občas obdivujeme stabilitu a úspěch tzv. skandinávského modelu solidární společnosti, který je na sever od nás všeobecně přijatým a dlouholetou praxí prověřeným principem. Skandinávie patří ekonomicky k nejúspěšnějším zemím s nejvyšší kvalitou života na světě. Můžeme být stejně úspěšní, když budeme stavět na stejných principech.

Video k tématu najdete zde:

Video – Je solidarita sprosté slovo?